Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej, czyli o pokarmach, gotowaniu i jedzeniu w dawnych czasach

Kat.: WDS20-2018

  • Dostępność: Dostępne
  • Czas dostawy: 24h
  • Dostawa: od 8,99 zł (Poczta Polska - ODBIÓR W PUNKCIE)
39,90 zł -15% 33,92 zł brutto / egz.
Najniższa cena z 30 dni przed aktualną obniżką: 39,90 zł / egz. -15%

Opis

Książka dwóch autorów: prof.dr hab. Anny Szylar i ks. dra Piotra Tylca, doskonale wpisuje się w obszar badawczy zakonnego i seminaryjnego życia codziennego, znacząco go uzupełniając. Autorzy z ogromnym znawstwem zagadnienia i doskonałą znajomością wykorzystanych źródeł rękopiśmiennych, drukowanych i uzupełniających je opracowań wprowadzają czytelnika w świat dawnych klasztorów i sandomierskiego seminarium dosłownie od kuchni. Pisząc o kuchni, o tym, co jedzono za klauzurą klasztoru panien benedyktynek sandomierskich i furtą seminaryjną, jakie temu towarzyszyły przepisy (konstytucje), co było dozwolone, a co zakazane obowiązującą regułą i statutami, kiedy można było nieco pofolgować, a kiedy było to niemożliwe. Prowadzona wartko narracja obu części tej niewielkiej, lecz jakże ciekawej i ważnej publikacji ukazuje jeden z aspektów codziennego życia jakim było pożywienie i jego przygotowanie, obok modlitwy i umartwienia jakże ważnego dla zdrowego funkcjonowania. 

Z recenzji

prof. dr hab. Jolanty M. Maszalskiej

Cechy

Cechy produktu
Autor:
Oprawa:
Format:
  • 16 x 22 cm
Liczba stron:
  • 256
Kod EAN:
  • 9788383450537
Rok wydania:

Zobacz także

Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również...