Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej, czyli o pokarmach, gotowaniu i jedzeniu w dawnych czasach
Catalogue index: WDS20-2018
- Availability: In stock
- Delivery time: Completion between 2-3 days
- Delivery: from PLN8.99 (Odbiór w punkcie PACZKA48)
- Autor:
- Oprawa:
- Format:
- 16 x 22 cm
- Liczba stron:
- 256
- EAN code:
- 9788383450537
- Rok wydania:
Description
Książka dwóch autorów: prof.dr hab. Anny Szylar i ks. dra Piotra Tylca, doskonale wpisuje się w obszar badawczy zakonnego i seminaryjnego życia codziennego, znacząco go uzupełniając. Autorzy z ogromnym znawstwem zagadnienia i doskonałą znajomością wykorzystanych źródeł rękopiśmiennych, drukowanych i uzupełniających je opracowań wprowadzają czytelnika w świat dawnych klasztorów i sandomierskiego seminarium dosłownie od kuchni. Pisząc o kuchni, o tym, co jedzono za klauzurą klasztoru panien benedyktynek sandomierskich i furtą seminaryjną, jakie temu towarzyszyły przepisy (konstytucje), co było dozwolone, a co zakazane obowiązującą regułą i statutami, kiedy można było nieco pofolgować, a kiedy było to niemożliwe. Prowadzona wartko narracja obu części tej niewielkiej, lecz jakże ciekawej i ważnej publikacji ukazuje jeden z aspektów codziennego życia jakim było pożywienie i jego przygotowanie, obok modlitwy i umartwienia jakże ważnego dla zdrowego funkcjonowania.
Z recenzji
prof. dr hab. Jolanty M. Maszalskiej
Features
Autor: | |
Oprawa: | |
Format: |
|
Liczba stron: |
|
EAN code: |
|
Rok wydania: |