Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej, czyli o pokarmach, gotowaniu i jedzeniu w dawnych czasach

Catalogue index: WDS20-2018

  • Availability: In stock
  • Delivery time: Completion between 2-3 days
  • Delivery: from PLN8.99 (Odbiór w punkcie PACZKA48)
PLN39.90 -15% PLN33.92 gross / egz.
The lowest price during 30 days prior to the promotion: PLN39.90 / egz. -15%

Description

Książka dwóch autorów: prof.dr hab. Anny Szylar i ks. dra Piotra Tylca, doskonale wpisuje się w obszar badawczy zakonnego i seminaryjnego życia codziennego, znacząco go uzupełniając. Autorzy z ogromnym znawstwem zagadnienia i doskonałą znajomością wykorzystanych źródeł rękopiśmiennych, drukowanych i uzupełniających je opracowań wprowadzają czytelnika w świat dawnych klasztorów i sandomierskiego seminarium dosłownie od kuchni. Pisząc o kuchni, o tym, co jedzono za klauzurą klasztoru panien benedyktynek sandomierskich i furtą seminaryjną, jakie temu towarzyszyły przepisy (konstytucje), co było dozwolone, a co zakazane obowiązującą regułą i statutami, kiedy można było nieco pofolgować, a kiedy było to niemożliwe. Prowadzona wartko narracja obu części tej niewielkiej, lecz jakże ciekawej i ważnej publikacji ukazuje jeden z aspektów codziennego życia jakim było pożywienie i jego przygotowanie, obok modlitwy i umartwienia jakże ważnego dla zdrowego funkcjonowania. 

Z recenzji

prof. dr hab. Jolanty M. Maszalskiej

Features

Features
Autor:
Oprawa:
Format:
  • 16 x 22 cm
Liczba stron:
  • 256
EAN code:
  • 9788383450537
Rok wydania:

See also

Customers who bought this item also bought ...